Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@06:41:49 GMT

کرمانشاهیان در شب چله چه می‌کردند؟

تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۴۷۱۷۸

کرمانشاهیان در شب چله چه می‌کردند؟

ایسنا/کرمانشاه یک نویسنده و پژوهشگر کرمانشاهی به تشریح آداب و رسوم کرمانشاهیان در شب چله(یلدا) پرداخت.

رضا موزونی به مناسبت شب یلدا (30 آذر) در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه در فرهنگ مناطق کردنشین و کرمانشاه این شب به نام "شب چله" شناخته می شود، گفت: این شب ریشه در تاریخ و فرهنگ و اسطوره مردم این منطقه دارد و از گذشته های دور همواره آن را گرامی داشته و آیین های خاص آن را به جای می آوردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در مناطق زاگرس با توجه به کوهستانی بودن و برف گیر بودن، مردم همواره زمستان های سختی را تجربه می کردند، چرا که وسایل گرمایشی آنطور که باید فراهم نبود. سختی این زمستان ها به حدی بود که برخی افراد فرزندان کوچک خود و برخی دیگر دام های خود را از دست می دادند و خسارت های جانی و مالی فراوانی متحمل می شدند.

موزونی گفت: با توجه به این سختی زمستان، بیرون آمدن از آن برای مردم مناطق زاگرس عملا به معنی زندگی دوباره بود.

این نویسنده کرمانشاهی گفت: در گذشته مردم به تجربه دریافتند که "شب چله" بلندترین شب سال است و بعد از این شب است که روزها به تدریج بلندتر شده و شب ها کوتاه  می شود.

موزونی گفت: این روند تغییر ساعات شب و روز عملا به معنی غلبه نور و روشنایی بر ظلمات و تاریکی بود و شب چله آغاز این غلبه بود و به نوعی آغاز این روشنایی و برای همین در نظر مردمان گذشته این شب جایگاه خاصی داشت.

این نویسنده کرمانشاهی واژه "چله" را به معنی دو واژه "طولانی" و "سرد" عنوان کرد و افزود: از اول دی ماه که همان شب چله است دو چله بزرگ و کوچک آغاز می شود، چله بزرگ که به همان معنی طولانی یا چهل روز است از اول دی تا 10 بهمن ادامه دارد.

وی افزود: اما در خصوص چله دوم نمی توان آن را به معنی "چهل" یا طولانی دانست، چرا که طول این چله کوچک 20 روز بوده و از 10 بهمن تا 30 بهمن ادامه دارد، بنابراین در اینجا "چله" به معنی "سرد" است چرا که سرمای چله کوچک بسیار زبانزد بوده است.

موزونی در ادامه در تشریح آداب و رسوم و سنت های مردم کرمانشاه در شب چله گفت: در این شب مردم کرمانشاه و مناطق زاگرس آداب و رسوم خاصی داشتند که از جمله آن صرف خوراکی ها خاص این شب بود.

وی افزود: در مناطق زاگرس در شب چله خبری از هندوانه نبود و به جای آن مردم از انار استفاده می کردند. همچنین در این شب مردم از انگور خشک شده یا همان کشمکش هم استفاده می کردند.

موزونی گفت: قیسی، نخود برشته، گندم برشته، مغز گردو و مغز بادام هم دیگر تنقلاتی بود که آن را با هم قاطی می کرندند و در این شب به نام "شوچره" صرف می شد.

این پژوهشگر کرمانشاهی گفت: شروع مراسم شب چله در کرمانشاه و مناطق کردنشین زاگرس با "هوره خوانی" همراه بود. در این شب مردم افرادی که به "هوره چر" معروف بودند را در دورهمی های خود دعوت کرده و این افراد برای حاضران و افراد فامیل هوره سر می دادند.

موزونی گفت: در ادامه مراسم شب "چله" نوبت به طرح "چیستان" می رسید که بطور معمول بزرگان و پیرمردان فامیل چیستان هایی را مطرح کرده و سایر افراد به دنبال جواب آن مشغول و سرگرم می شدند.

وی افزود: در ادامه مراسم بزرگترها مشغول قصه گویی برای کودکان می شدند و به نوعی آنها را با همین قصه‌ها می خواباندند.

این نویسنده کرمانشاهی شاهنامه خوانی را هم در برخی مناطق کرمانشاه در گذشته مرسوم دانست و افزود: در این شب ابیاتی از شاهنامه مانند داستان رستم و سهراب خوانده می شد.

موزونی روشن کردن آتش را هم یکی از رسوم این شب دانست و افزود: در گذشته های دور که نه چراغ و نه گردسوزی بود، مردم باید حتما در دورهمی های شبانه خود آتش روشن می کردند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی كرمانشاه منطقه کرمانشاه شب یلدا مناطق زاگرس شب چله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۴۷۱۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌شرط‌های مشارکت مردم در اقتصاد چیست؟

حسین محمد صالحی دارانی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ویژگی‌های لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم و ضرورت بررسی این لایه در صحن علنی مجلس، گفت: در حال حاضر بیشترین مشکلات کشور معطوف به مسائل اقتصادی که در سال‌های اخیر پررنگ‌تر شده است.

وی با اشاره مشکلاتی از قبیل بیکاری و رشد نقدینگی در کشور افزود: از این رو مقام معظم رهبری نیز توجه ویژه‌ای نسبت به این مساله داشتند و در چند سال اخیر شعارهای سال را متناسب با وضعیت اقتصادی موجود تعیین کرده‌اند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جهش تولید با مشارکت مردم، تاکید مقام معظم رهبری به مسئولین نظام بوده تا توجه بیشتری به اجرای مسائل اقتصادی داشته باشند، گفت: به واقع مسئولین باید به صورت عملیاتی وارد کار شده و از مباحثی همچون رونق تولید حمایت کنند.

صالحی دارانی با اشاره به لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم تاکید کرد: این لایحه با توجه به نقطه نظرات خاصی که در آن دیده شده می‌تواند گام بلندی در اقتصاد کشور بردارد. در این لایحه به خوبی مواردی در زمینه اعطای مشوق جهت سرمایه‌گذارهای خرد و همچنین اعطای معافیت ۱۰۰ درصدی جهت سرمایه‌گذاری در مناطق کمتر برخوردار، پیش‌بینی شده است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: همچنین در این لایحه مالیات عملکرد تولید از ۲۵ به ۱۵ درصد رسیده است که می‌تواند امر مؤثری باشد؛ چرا که ما در این بخش حداقل با ۱۰ درصد کاهش مالیاتی مواجه بوده‌ایم.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در لایحه فوق پیش‌بینی‌هایی در رابطه با جلوگیری از فرارهای مالیاتی مد نظر قرار گرفته است، تاکید کرد: اگر ما بتوانیم جلوی فرارهای مالیاتی را به درستی سد کنیم و مقداری به تادیه مالیاتی در کشور نظم و انضباط دهیم حتماً مشکلات در این بخش برطرف خواهد شد.

وی با بیان اینکه کاهش مالیات تولید، ما را به سمت عدالت مالیاتی سوق دهد، تاکید کرد: حتماً در این شرایط مردم دلگرمی بیشتری پیدا خواهند کرد و تولید کنندگان رغبت بیشتری برای سرمایه‌گذاری پیدا خواهند کرد.

صالحی دارانی تاکید کرد: لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم با کاهش مالیات تولید و اعطای مشوق‌های هدفمند زمینه تحقق مشارکت بیشتر مردم در بخش مولد اقتصاد را فراهم خواهد کرد و در سال مزین به جهش تولید با مشارکت مردم ضرورت دارد تا مجلس به برخی از مسائل به طور جدی‌تر ورود کرده و در بررسی و نهایی‌سازی و همچنین تصویب لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم تسریع کند.

وی با بیان اینکه لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم پیش از هرگونه تصویب باید به درستی اجرا شود تاکید کرد: قطعاً نظارت بر اجرای لایحه مالیات‌های مستقیم امری مهم بوده و باید در این بخش هم مسائل به درستی مدنظر قرار گیرد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: حتماً پس از تصویب لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم نمایندگان با این مسئله همراهی خواهند کرد چرا که اجرای این مسئله بسیار امری مهم است و باید نظارت بر اجرای این قانون و لایحه مد نظر قرار گرفت.

وی با اشاره به اعطای معافیت ۱۰۰ درصدی جهت سرمایه‌گذاری در مناطق کمتر برخوردار در لایحه فوق اظهار کرد: همچنین اعطای مشوق مالیاتی جهت جلوگیری از خام فروشی و حفظ زنجیره ارزش تولید، اعطای معافیت مالیاتی برای شرکت‌های فعال در مناطق آزاد جهت جذب سرمایه‌گذاری از جمله مباحث این لایحه قلمداد می‌شود البته باید به این نکته اشاره کنم که ما این موارد را پیش‌تر هم داشتیم.

وی با اشاره به اعطای معافیت مالیاتی در مناطق آزاد و همچنین در مناطق کمتر برخوردار اظهار کرد: به واقع این قبیل معافیت‌های مالیاتی پیش‌تر هم وجود داشته اما خیلی جدی گرفته نمی‌شد بنابراین ضرورت دارد با در نظر گرفتن لایحه اصلاح مالیات‌های مستقیم که به تازگی به مجلس شورای اسلامی ارائه شده است این گونه مسائل جدی گرفته شود تا بتوانیم برخی از مسائل در این بخش‌ها را عملیاتی تر کنیم.

وی تاکید کرد: ارائه اعطای معافیت مالیاتی جهت سرمایه‌گذاری در مناطق کمتر برخوردار باعث خواهد شد تا شرکت‌های دانش بنیان به سمت این مناطق سوق پیدا کرده و فعالیت خود در این مناطق را مد نظر قرار دهند. بنابراین این لایحه می‌تواند در تحقق عدالت مالیاتی مؤثر باشد. به واقع بسیاری از نارضایتی‌های مردم از این بابت که تادیه مالیاتی عادلانه و درست شکل نمی‌گیرد بنابراین اگر ما این مسئله را به عدالت نزدیک کنیم قطعاً مردم رضایت بیشتری در این بخش خواهند داشت.

کد خبر 6096931 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • انتخابات در جمهوری اسلامی به‌معنی مبارزه با دیکتاتوری است
  • فال حافظ امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • شهردار کرمان ترمز طرح ساخت بوستان‌های جدید را کشید
  • حضور ۵ هزار نفری کرمانشاهیان در مراسم سالگرد ارتحال امام(ره)
  • پیش‌شرط‌های مشارکت مردم در اقتصاد چیست؟
  • فال حافظ امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • نیاز مناطق سیل‌زده بلوچستان به ماشین‌آلات سنگین
  • وزیر جنگ اسرائیل: مذاکرات شکست بخورد به رفح حمله می‌کنیم
  • (ویدئو) معنی جالب جنگ زرگری
  • معنی جالب جنگ زرگری + فیلم